Blogs

Mud Masters 24 Hours Games

Mud Masters 24 hours games

Op vrijdag 4 mei 2018 vertrekken we in onze Sunlight camper naar Weeze airport, Duitsland voor de Mud Masters die daar gehouden worden. Ik doe mee aan de 24 uurs games op zaterdag en op zondag lopen we de family run, die ik alleen mee loop als dat nog lukt dan.

We arriveren al om 1600 uur op het terrein, en de camping gaat pas om 1800 uur open. Gelukkig mogen we de camper alvast op een plekje zetten. We zetten hem naast een grote bunker, net op de schiedslijn tussen camperparkeerplekken en de camping voor deelnemers van de 24 uurs. Op die manier zijn we toch overal bij. Er blijkt geen electra op het terrein maar onze camper kan wel een paar dagen zonder stroom, dus geen probleem. We zitten er warmpjes bij.

            

Warm is het zeker. Buiten 25 graden, en prachtig weer om te rennen. Al snel arriveren de andere deelnemers en loopt het terrein vol. De 24 uurs start met een 18 km race om 0900 uur smorgens, gevolgd door een sprint race in de middag en een night shift van 2200 uur tot 0700. De meeste deelnemers overnachten dus op de camping. Maarten, Rene en Ritchie komen bij ons staan, en de jongens van Tough Ground staan ook een stukje verderop. Gezelligheid alom.  Niet te natuurlijk, en iedereen blijkt ook al snel op bed te liggen. Voorbereiding.

‘S morgens volgt een korte briefing over de 24 uurs games, waarna we starten met de ALFA groep. Elk van de drie onderdelen levert je zoveel punten op als je finishplaats is, en je bent dus winnaar als je de minste punten van iedereen op de gecombineerde onderdelen hebt behaald. Strategie speelt dus ook mee. Ga ik nu hard of spaar ik me voor de sprint en de nacht?

Na het startschot zie ik Maarten vooruit rennen en Rene en Ritchie iets rustiger doen. Ik besluit Maarten te volgen, maar na 3 kilometer blijkt zijn tempo te hoog te liggen voor mij. Ik laat mezelf wat afzakken naar een comfortabeler tempo. Het parcours is geweldig, om het vliegveld heen waar Ryanair af en aan vliegt, door de zandafgravingen, Bos, heuvels, water. Alles zit er in. Mud Masters heeft een erg leuke route uitgezet en ik loop met veel plezier de obstakels af. Na de Execution ben ik bijna halfverwege en gooi ik het tempo wat omhoog. In de verte zie ik Mervyn rennen die me na de start inhaalde, en eigenlijk wil ik voor hem finishen. Ik zal dus harder moeten gaan lopen. Net voor de Monkey cage 2.0 haal ik hem in. De laatste kilometer gaat in, en daarin zitten nog 5 obstakels waaronder de monkey bars en de pipe runner. Dan door de sizzler en over de finish. Ik blijk geeindigd als 13e in een tijd van 2 uur rond. Dit levert dus 13 punten op.

Dan begint het wachten op de Sprint Race. Die start om 1830. Tot die tijd is het zaak de spieren weer aan te vullen, en te zorgen dat je weer fit wordt. Ik probeer net als de rest wat te slapen maar dat lukt niet. Dan maar eten en drinken en met de andere deelnemers ouwehoeren. Het is een leuke middag. De sprint start iets later omdat er nog deelnemers op het veld lopen. Dan gaan we van start in groepjes van 4 tegen elkaar. Ik race tegen Mervyn en Ritchie omdat die bij mij in de ranking staan. De eersten die starten zijn de eertsten in de ranking. Ik zie hun finish nog, en kan zien dat ze kapot zijn. We moeten hooibalen over, net klimmen, door modder en prikkeldraad, dan de monkey cage 2.0, Farmers walk, tractorband slepen, Monkey bars, pipe runner en dan een touw van 4 meter hoog en de bel luiden als finish. En dat in 1900 meter. Na de start loop ik even voorop, waarna Mervyn me inhaald. Ik laat hem lopen, gokkend dat ik op het einde weer sneller zal zijn. Hij loopt voor me tot de Monkey cage, waar hij uitvalt en een penalty lap moet doen. Ik hang er er dan ook al in maar glijd door mijn natte modderige handen ook weg en moet achter Mervyn aan. Ritchie blijft wel netjes hangen en ligt ineens voor ons. Ik haal Mervyn in voor de Farmers Walk maar doe dan de Pull niet goed en verlies weer terrein. Ik wil hem nog inhalen en doe de Monkey bars zo snel mogelijk. Ik ben stuk, ik moet sprintend de pipe runner op maar heb geen kracht meer, en haal het niet, nog een keer, weer niet, dan maar de penalty lane. Dan nog snel naar het touw, er in en de bel luiden. Derde van mijn groep. Dat had anders gemoeten, het is niet mijn ding dat sprinten. Ik ben ook behoorlijk gaar nu. 20ste plek blijkt achteraf. Totaal dus 33 punten nu.

Ik heb last van mijn linker knie. Het valt me op als ik terug naar de camper loop. Tijdens het rennen was me het niet opgevallen dus ik denk er eigenlijk niets van. Zal zo wel weer overgaan. Ik maak teveel pasta in ons keukentje, en nodig Ritchie uit om het te komen opeten. Dan omkleden en klaar maken voor de nacht. Alle spullen die ik nodig heb verhuizen naar de tent, zodat ik Michelle en de jongens niet wakker hoef te maken. Vooral eten, drinken en warme droge kleding.

In het startvak heeft iedereen een hoofdlamp op. Ook krijgen we nog een lichtarmband van Mud Masters.  De mensen die alleen de night shift lopen voegen zich bij ons en zo hebben we een erg grote groep aan de start. We starten klokslag 2200 uur met een daverende vuurwerkshow. Geweldig om te zien en mee weg te rennen. Hierna volgens we een deels verlicht parcours dat gewijzigd is ten opzichte van overdag. Het is prachtig om de lange sliert mensen met lichtjes door de bossen en heuvels te zien trekken. Ik volg Maarten in een lekker tempo. Bij de execution doen we de lamp af. Dit obstakel is snachts nog vreemder dan overdag. Als de plank wegvalt val je nu het donkere water in. We rennen door en ik begin mijn knie nu toch aardig te voelen. Na het eerste rondje dat eindigt met verlichte monkey bars maar een donkere pipe runner en sizzler komen we over de start, waar we na wat drinken rechtsomkeert maken terug het parcours op. 50 minuten over deze 6 komma nog wat kilometer. Mijn knie begint steeds meer pijn te doen en ik begin me nu zorgen te maken. Ik geef het aan bij Maarten en probeer hem te ontzien. We doen modder in het donker, en de apenhang ook, bij de hang over zegt Maarten dat we te langzaam gaan, en hij het koud gaat krijgen zo. Ik geef aan niet sneller te kunnen, het doet teveel zeer. Ik ga het niet halen. Volgende week heb ik de rat race van 32km en de week daarna de OCR marathon. Als ik doorloop en het stuk maak kan ik die ook wel vergeten. Dan maar het slimste doen, en stoppen bij de finish van rondje 2.  Helaas.  Ik ben nog nooit gestopt. En ik weet dat dit telt, en het niet uitmaakt hoeveel rondjes je doet enzo… maar ik wilde echt graag door rennen tot het einde. Nu strompel ik om middernacht al naar de douche en schrikt Michelle wakker als ik me bij de camper meldt om te gaan slapen.

Ik heb het gedaan, ik heb ze gelopen, en ik vondt het een geweldige ervaring. Het liep niet zoals ik me voorgesteld had maar dat lag niet aan mij, aan Mud Masters of aan anderen. Het was gewoon zo zoals het liep. Ik zie nu dat ik toch nog 15e in de overall ranking geworden ben. De twee rondjes night shift leverden me een 7e plek op die nacht. Totaal dus 40 punten en plek 15. Heeft die sprint me dus meer plaatsen en punten gekost dan de Night Shift. Het kan raar lopen. Haha.

Mud Masters, het was weer geweldig georganiseerd, en super tof om hieraan mee te mogen doen. En onwijs dankbaar voor mijn altijd trouwe supportcrew! Op naar volgend jaar!