Blogs

Interview met Thibault Debusschere

Thibault werd Europees kampioen Obstacle Running van 2018! Maar wie is deze man nou eigenlijk? Wij vroegen hem het hemd van zijn lijf en zijn eerlijke en leuke antwoorden lees je hier!

* Hoe oud ben je?

Ik ben 30 jaar oud sinds vorige maand

* Wat doe je in het dagelijkse leven qua werk of studie?

Mijn job sinds 2 jaar geleden is in de metaalsector grote industriële koeltorens bouwen, vrij actief werk wat ik persoonlijk niet zo zwaar vind.
 Ik ben dus na bijna 7 jaar als gevel restaurateur van woningen veranderd van beroep om me toe te kunnen leggen op mijn sport carrière, dit omdat het te zwaar was om te combineren en door de lange werkdagen...Nu werk ik van 7.30 uur tot 16.00 uur elke weekdag en geen weekendwerk of overuren dus.

* Hoe ben je ooit begonnen en sinds wanneer doe je OCR?

Ik ben 6 jaar geleden voor het eerst met (duur)sport begonnen, hiervoor heb ik jaren lang paard gereden, dit doordat mijn ouders en oudere broer allemaal paardrijden en wij een manege hadden. Dus mijn eerste sport waar lopen aan te pas kwam was triatlon, dit heb ik bijna een 3 jaar gedaan. Daarbij deed ik af en toe aan trailrunning en straten lopen. Al snel werd duidelijk dat zwemmen me niet lukte, ale ja om bij de top te geraken bedoel in dan.. het was altijd met achterstand dat ik het fietsen begon en zo bij het fietsen en lopen vele plaatsen goed kon maken. Op een dag sprak iemand me aan na een trailrun (die ik gewonnen had) of ik ooit van ocr had gehoord. Waarop ik nee antwoorde.
 Dus heb ik me daar eens voor ingeschreven, de Strongmanrun te Zolder.
 Hier was me duidelijk dat dit het zou worden, zo heb ik stilaan triatlon verlaten omdat het niet te combineren viel met klimmen en veel meer lopen.* Wat is voor jou je meest waardevolle overwinning en waarom?

De meest waardevolle overwinningen zijn er drie eigenlijk, op de eerste plaats komt het EK in Denemarken omdat ik er de wereldkampioen heb kunnen verslaan op een seconde verschil. Daarna komt het EK 2017 in Frankfurt, waar ik met 5 minuten verschil wist te winnen van de tweede (Lluis). En de derde is eigenlijk de OCR Series Finals 2 jaar op rij in Nijmegen, wat telkens zeer spannend was tot op de laatste 100m.

* Welke run is je favoriet en waarom?

Mijn favoriete run is de OCR Series in Osnabrück (Duitsland), dit omdat het een prachtige natuurlijke omgeving is met toch wat hoogtemeters.

* Wie zijn je sponsoren? Of met wie werk je samen?

 


Met deze zowat minder bekende sport is het moeilijk om sponsoren te vinden, al heb ik samen met Rick Urban een goede samenwerking gevonden sinds het WK 2016 in Canada. Zo zijn we samen aan de slag gegaan onder zijn beleid natuurlijk om een sterk Nederlandse/Belgische op te richten, genaamd Team Urban Sky.

 


* Hoe ziet een gemiddelde week qua sport er voor je uit?

 

Een gemiddelde week is voor mij een 5 tal keer variërend lopen en 1 tot 2 keer klimmen (boulderen).

 


 


* Welke trainingen zijn favoriet en waarom?

 


Mijn favoriete training is toch wel klimmen, alhoewel dat ik ook super graag ga lopen, met name in de Alpen tijdens mijn verlof.

 


 


* Welke training vind je het minst leuk en waarom?

 


De minst leuke trainingen zijn zware intervallen, en meestal is dat bij iedereen zo, hetgeen je beter maakt is het zwaarste.

 
 


* Hoe ziet een gemiddelde dag er uit qua voeding?

 


Qua voeding heb ik een zeer vast patroon, elke ochtend en middag afwisselend meergranen stokbrood met kip of kalkoen met kaas oftewel kwark met fruit en wat honing. Avondeten is voor 90% van de tijd pasta's (alle soorten) met vis soorten en geraspte kaas. (Kaas is mijn kleine verslaving..).

 


* Wat eet je het allerliefste?

 


Het liefste eet ik gebraden zalm met bruine pasta en sterke oude kaas

 


* Wat is je favoriete obstakel?

 


Mijn favoriete hindernis is toch de low rig, persoonlijk vind ik die prachtig omdat je een bepaalde techniek en uithouding moet hebben om deze te doorstaan, en liefst zou die zo laag mogelijk staan dat men die niet kan nemen door te hangen op armkracht.

 
 


* Gebruik je voedingssupplement en zo ja wat en waarom?

 


Het enige supplement die ik gebruik is eigenlijk eiwitten shake na een zware of lange loop/klim training, dit zodat in snel genoeg ervan kan herstellen om verder te kunnen trainen de dagen erna.

 


* Wat zijn je doelen voor de komende jaren?

 


Mijn doel is om te proberen op dat podium te geraken op het WK en mijn titel te verdedigen op het EK 2019 in Polen, alsook mijn titel op de OCR Series finale 2019. Voor het eerst zou ik ook in 2019 mij willen beginnen toeleggen op Spartan races en daar dan het EK en misschien WK deelnemen.

 


* Wat is jouw advies aan mensen die beginnen met OCR?

 


Bij OCR gaat het vooral om het totaal pakket, train alles in evenwicht naar gelange je het nodig hebt. Teveel fitness gaat je niet helpen om sneller te lopen, en andersom ook niet. Wat ook zeer belangrijk is is dat men naar ons lichaam luistert, leer je lichaam kennen en evolueer zo stilaan naar je beste sportieve prestaties toe, ga vooral niet overdrijven, rust is ook van groot belang!

 


* Wat is je grootste droom (hoeft niet OCR gerelateerd te zijn)

 


Mijn grootste droom is om in de mooie bergen te wonen en als sport instructeur te werken in een OCR kamp (na mijn eigen sportcarrière).

 


* Vertel ons eens een weetje over jezelf die niemand van je verwacht of maar weinig mensen van je weten?

 


Een weetje dat maar weinig mensen van me weten is dat ik eigenlijk een zeer rustige persoon ben in mijn vrije tijd, ik zou zelfs zeggen misschien een beetje lui soms.

 


Thibault ontzettend bedankt voor je tijd en antwoorden! Echt heel leuk om je op deze manier nog iets beter te leren kennen. We wensen je heel veel succes met al je te gekke ambities! We blijven je volgen en zien je op het WK!

 


Reacties uitgeschakeld voor Interview met Thibault Debusschere