Blogs

Fibro..Wat?

Al jaren kamp ik met veel pijn en moeheid. Ik kan het ook al jaren wijden aan allerlei oorzaken. Blessures, zwangerschappen, keizersneden, vermoeid door een druk gezin en het hoort op een gegeven moment ook wel “gewoon” bij je. Dat is nou eenmaal hoe ik ben! Toch is het gek dat je als jonge vrouw (38 jaar inmiddels) hoe vaak je het ook probeert het maar niet lukt om normaal te kunnen sporten bijvoorbeeld.

Waar vele mensen tegelijkertijd met mij beginnen met hardlopen lopen ze me er binnen no time allemaal uit. Waar ik blijf steken bij les 15 van Evy en kamp met veel pijn en extreme vermoeidheid lopen de meeste binnen no time 5 km in 35 minuten zonder moeite. Waar ik in de ochtend hardloop en na de douche zo kapot ben dat ik de rest van de dag doorbreng op de bank gaan andere mensen nog boodschappen doen of naar hun werk. Ik kamp met in de middag (bijna) in slaap vallen en extreem veel hoofdpijn, minimaal 4x per week. Daarbij heb ik door mijn hele lijf pijn…echt pijn!

Na een gesprek met de huisarts laat ik bloedtesten doen, mag ik langs diverse laboratoria en kom ik bij een reuma specialist terecht in het ziekenhuis. Steeds worden er afwijkingen gevonden die niet in het normale spectrum vallen. Zo zijn mijn onstekingswaarden in mijn bloed niet goed en ook de spierspanning wijkt af. Steeds wordt er onderzoek gedaan naar weer een andere aandoening. Er wordt zelfs even gedacht aan MS, maar als deze uitslag ook negatief uitwijkt maak ik een klein dansje. De artsen zoeken nog verder maar kunnen alleen maar ziekten uitsluiten. Kortom, ze weten het niet. Ik ben inmiddels al heel veel onderzoeken verder. De artsen zoeken nog verder maar weten het eigenlijk ook niet meer. Dan valt het woord Fibromyalgie. Fibro..Watte?

Fibromyalgie is een chronische aandoening met diverse verschijnselen. De aandoening valt in de categorie gewrichtsaandoeningen, maar fibromyalgie is een combinatie van diverse klachten. Het wordt echter vooral gekenmerkt door aanhoudende pijnklachten. Het gaat hierbij om de pezen, spieren en banden.

De klachten die er bij horen? Chronische vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, krachtverlies en er zijn nog veel meer klachten die bij fibromyalgie voor kunnen komen. Voorbeelden hier van zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressies, gevoelloosheid of tintelingen en chronische hoofdpijn.

Maar nu ik weet wat ik heb brengt het ook rust. Rust om niet meer continu te vechten tegen het gevoel dat ik het niet goed doe. Het gevoel te hebben dat iedereen het kan en het mij allemaal niet lukt. Ik me een loser voel….Het lukt me niet met een reden!! En nu moet ik verder…Er is geen medicijn wat helpt tegen deze aandoening. Het is een kwestie van balans vinden van sport en rust, goed slapen en weinig stress, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ook ga ik kijken of acupunctuur kan helpen en mijn voeding onder de loep nemen.

Ik blijf zeker hardlopen en ga meer fietsen. Het opbouwen zal langzamer gaan dan ik zou willen. Eigenlijk moet je de lessen net zo lang herhalen tot je hem zonder al te veel pijn kan doen en dan pas een stap verder gaan en een stap terug doen waar nodig. Dat kan dus wel even gaan duren voor ik weer 5 km kan hardlopen. En ik ga 1x per week proberen te zwemmen. Zwemmen is goed voor mijn lijf en niet te belastend. Ik ben benieuwd of dat me iets kan brengen. Het is in ieder geval het proberen waard.

De klachten wisselen ook nog sterk. De ene dag heb ik minder pijn dan de andere, eigenlijk is hierdoor geen enkele dag voorspelbaar en moet ik per dag bekijken wat lukt en wat niet. Op het moment is 1 ding per dag plannen meer dan genoeg. Boodschappen voor een paar dagen of hardlopen en dan rusten. Hierna heb ik nog genoeg energie om de kids op te halen van school, leuke dingen met ze te doen in de middag en in de avond (3x per week) te werken. Voorlopig ga ik weer 2x per week mijn B12 injectie halen en heb ik andere vitamine besteld die me beter zouden moeten ondersteunen in mijn vermoeidheid en er voor zorgen dat ik beter zal slapen. Dat is natuurlijk afwachten maar dat zou al enorm fijn zijn.

Al met al kan ik nog steeds het belangrijkste doen in mijn leven en dat is zorgen voor mijn gezin en ze alle liefde geven die ik heb! Dus ik ben hoe dan ook een enorm gezegend en rijk mens! En we blijven ook zeker Obstacle Runs met elkaar doen, dat doen we namelijk echt nog steeds voor de lol en gezelligheid en niet voor de snelheid!

Ik wilde dit toch graag met jullie delen, omdat ik altijd heb gezegd dat ik openheid en eerlijkheid belangrijk vind maar ook omdat jullie altijd zo onwijs lief zijn! Elke post en elk berichtje wat we delen krijgt zoveel liefde! Mocht je vragen hebben n.a.v. mijn post vraag het me dan gerust, ik zal ze proberen zo goed mogelijk te beantwoorden. Voor nu wens ik jullie allemaal een heerlijke dag en ik hoop jullie weer te zien bij alle leuke (obstacle) runs die er aan komen!

Dikke kus MichelleEén reactie

  • Nicole

    Heel veel sterkte Michelle..niet te hard van stapel lopen..naar je lichaam blijven luisteren..je hoeft je niet te meten met anderen…tijd is niet belangrijk.. jijzelf bent belangrijk en voor je gezin…dikke knuffel💋😘🍀💪ik vind je een TOPPER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.