Blogs

Dakar Challenge 2017

Aan het E3 strand van Eersel wordt dit jaar voor de tweede keer de Dakar Challenge gehouden. Een obstacle run geheel in het teken van de Dakar. Na een geslaagde eerste editie in 2016 zijn we ook dit jaar van de partij. We slapen in Hotel de Bengel in het gezellige centrum van Eersel. Ik was daar nog nooit geweest, en ben blij verrast over dit prachtige dorpje. Savonds gaan we ter ere van Michelle haar aanstaande verjaardag uit eten bij restaurant de Bengel. Eten en de overnachting bevallen zeer goed, alles is prima verzorgt en de vriendelijkheid spat er vanaf.

Goed uitgerust komen we dus zondag bij het E3 strand aan. Dit strand ligt aan een zandafgraving die is ontstaan door hier zand te winnen voor het nabij gelegen E3, nu de A67. Het is nu een mooi gebied om te verblijven en door te rennen. We rennen eerste de family run, die is in een aparte blog beschreven, en om 12 uur start ik.

Mijn maatje Maarten komt even voor 12 uur aan en we hebben dan net genoeg tijd om de laatste wave voor de 18 km mee te pakken. De opties voor deze run zijn 6,9,12,15 of 18 km en wij kiezen dus voor de laatste die we doen door twee keer het 9 km rondje te volbrengen.

Na de korte warming up (fijn, eigenlijk doe ik toch altijd mijn eigen ding), rennen we de smalle brug over en rechts het gras op richting een net op de grond, dan over de hooibalen waarna we een zandzak krijgen en een klein parcours moeten lopen. Dan netten en touwen klimmen en buigen we af richting het meer, waar een ponton in ligt waar we naar toe zwemmen en daar de optie krijgen van 3 of 5 meter het water in te springen. No guts no glory natuurlijk, en met een schreeuw werpen we ons van het hoge ponton af. Het water is lekker fris en het stuk zwemmen terug naar de kant koelt lekker af.  We mogen aan de kant wel gelijk de apenhang in en een sloot door baggeren. Dan volgt een stuk rennen waarbij we weer kunnen opwarmen.

Na de hoge muren, zandheuvels en netten krijgen we de splitsing tussen de 6 en 9 km. In de extra 3km lus zit een parcours met speerwerpen, banden flippen, munitiekistjes dragen, granaat gooien en putdeksel tillen. Ook doen we een onder andere leuk obstakel met ringen aan steigerbuizen, een pegboard met vaste pegs en wat hoge muren. De obstakels volgen elkaar redelijk snel op waardoor we niet veel rennen en we dus vrij lang over de run doen. Alleen maar goed natuurlijk, het is tenslotte geen hardloopevenement. Aangekomen bij de kanos kiezen we voor een tweepersoons variant. Deze peddelen we een parcours over het hele meer over. Aan de overkant van het meer gekomen zien we Ferdinand die enthousiast het water inspringt en de kano flipt. Dank Ferdinand! We krijgen de kano weer terug in positie en peddelen terug. Dit duurt alles tussen de 10 en 15 minuten. Best een stuk peddelen dus!

Tijgeren, touwklimmen, band door zand heen trekken, waterkooi, zwemmen en we zijn bij het laatste obstakel, de monkey bar. Hier zien we Michelle en de jongens staan, verbaasd dat het zo lang duurde, haha. Het waren dan ook een hoop obstakels. En het af en toe moeten wachten hielp ook niet, maar goed, we mogen nog een rondje. De monkey bars kunnen over 3 afstanden gedaan worden, waarbij de langste denk ik een meter of 15 is. Raad maar welke wij deden J.

Het tweede rondje verloopt een stuk sneller nu het merendeel van de mensen van het parcours af zijn. Na in totaal 21,2 km zijn we weer terug bij de finish, we hebben er 3 uur en 9 minuten over gedaan. Ruim een uur langer dan we gewend zijn op deze afstand. Het is dus geen snel parcours, maar wel een erg vermakelijke. De obstakels waren tof, en de mensen enthousiast, en we hebben ons 3 uur lang prima vermaakt. Wat wil je nog meer? Volgend jaar komen we dus zeker weer terug!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.